torstai 6. joulukuuta 2012

Talven ihanin kuukausi

Joulukuulla on aina ollut erityinen sija Naisen sydämessä. Eikä vähiten siksi, että tähän vuoden pimeimpään kuukauteen mahtuu kaikki ihanat asiat joita talveen voi mahduttaa. Kun masentava marraskuu luovuttaa tikarin ja kilven juhlavalle joulukuulle, alkaa Naisen sisällä hyrrätä lämmin. Lasten odotuksen riemu ja kärsimättömyys. Itsenäisyyspäivä perinteineen. Joulu. Välipäivien joutilas laiskuus toinen käsi lahjakirjalla ja toinen suklaarasiassa. Lopulta tulee uusivuosi, joka ei mahdukaan Naisen talven ihanin kuukausi- listaan. Toisaalta, siinähän se keikkuu aivan tammikuun reunalla. Joku voisi ampua vuoden turhimman juhlan niiden ärsyttävien vinkuvien pikkurakettien matkassa pitkälle kevääseen. Ei tulisi ikävä.
Ihanaan joulukuuhun mahtuu myös Naisen ja hänen äitinsä peräjälkeen osuvat syntymäpäivät. Naisen äiti oli suuressa viisaudessaan aikoinaan päättänyt, että toisin kuin hän itse, tytär saisi joulun välittömästä läheisyydestä riippumatta viettää ihka oikeita syntymäpäiviä. Kiitos äidille. Joulukuuhun on siis lapsuudesta alkaen ladattu ne parhaimmat asiat. Vaikka enää vanheneminen ja varsinkaan pyörre joka käy lompakossa koko kuukauden, eivät juuri yhdisty sanaan ”parhaimmat”.
Ihan näinä päivinä tauluun rävähtää lukupari neljä ja nolla. Neljä kappaletta kymmentä kuulostaa itse asiassa hyvältä. Neljäkymmentä ei ihan niinkään. Älä ymmärrä väärin, ikä itsessään on aivan ihana. Naarasmerkkisillä se usein tarkoittaa tasakymppiskriisin taakse jäämistä ja uuden vuosikymmenen toivottamista terveeksi ja tulleeksi. Ainakin Nainen kipuili oman kuolevaisuutensa valkenemisen jo hyvissä ajoin ennen. Mutta ihan oikeasti hei, joku voisi säätää maan vetovoiman termostaattia hieman pienemmälle, kiitos. Ollapa nelikymppisen ymmärrys ja kaksikymppisen kroppa. Voisihan sitä toki olla huonomminkin. Kaksikymppisen ymmärrys ja nelikymppisen kroppa. Näillä siis mennään.
Kaksikymmentä vuotta sitten Nainen katsoi kuvitteelliseen kristallipalloonsa ja näki lukuparin neljä ja nolla paitsi ikäloppuisuuden ultimate huipentumana, myös keski-iän tylsyyden kehtona. Omakotitalo, murkkuikäiset lapset, puuduttava työ, vielä puuduttavampi avioliitto. Jeii! Kymmenen vuotta sitten Nainen katsoi samaan kuvitteelliseen kristallipalloonsa ja näki edelleen samat asiat. Entä nyt? Murkkuikäisten lasten lisäksi Nainen elää vieläkin jo kuusitoista vuotta jatkunutta lapsiperhe-elämäänsä Tyttöprinsessan ja Eetun pitäessä huolta etteivät kilot kerry. Omakotitalo meni, työtä ei ole vielä hetkeen, eikä sitä puuduttavaa avioliittoakaan enää. Elämä on tylsää tasan silloin kun sen päästää tylsäksi. Että mikäs tässä ollessa. Naama ehkä roikkuu mutta Nainen ei. Hän tarraa tiukasti kiinni elämään. Pitää kiinni unelmistaan, läheisistään ja joka iltapäivä sinisen hämärän laskeutuessa, kääntää radion volumet kaakkoon ja laulaa kuin ei koskaan välittämättä kanssa-autoilijoista liikennevaloissa . Juu, tiedetään. Heikentää kuuloa ihan takuulla sellainen huudattaminen. Sekä radion että Naisen. Mutta mitä on elämä, jossa ei ole laulettu, naurettu, rakastettu aina kun siihen on ollut mahdollisuus? Se on juuri sitä tylsyyden ultimate huipentumaa. Keski-iällä tai ilman.
Tänään on itsenäisyyspäivä. Vaikka kutsua vuoden isoimpiin bileisiin ei vieläkään postista kolahtanut, Nainen voi kaivaa tiaran ja timantit (hah) ja juhlia omaa itsenäisyyttään. Hinta on ollut hirvittävä, mutta jokaisen kyyneleen arvoinen. Tiaran ja timantit voikin sitten jättää päälle, sillä ensi viikolla on taas aihetta kimaltaa kilpaa pakkashangen kanssa.
Talven ihanin kuukausi on todellakin täynnä ihania asioita.
 
 

4 kommenttia:

 1. Loistavan positiivinen kirjoitus! Samaistun niin sinuun, neljäkymmentä ja elämä tietyllä tapaa alussa, uusilla portailla. Ja se on Niin Hienoa!!!

  VastaaPoista
 2. Waaauuu... Sanaton. Koko uudesta blogista ! Kaikki on niiiin hyvin kirjoitettu ja jokaisessa tekstissä jokin liippaa niin läheltä. <3 Olet rautaa 4ever ! :)
  -Ninnu

  VastaaPoista
 3. Ihanaa joulukuuta ja hurjan paljon onnea juhlapäivänä! :)
  -Mima

  VastaaPoista
 4. Ihanan itsenäisiä ajatuksia itsenäiseltä naiselta! :)

  VastaaPoista